Στις 23/2/24 το Γυμνάσιό μας επισκέφθηκε την Ιερά μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών!
Το μοναστήρι κτίστηκε το 1270 και αποτελεί ένα εκπληκτικής ομορφιάς μνημείο της Βυζαντινής τέχνης. Πολύ ωραία τοποθεσία, βρίσκεται σε απόσταση 12 χιλιομέτρων περίπου βορειοανατολικά της πόλης των Σερρών, σε χαράδρα του Μενοικίου όρους. Ο κεντρικός ναός είναι λιθόκτιστος και υπάρχουν πολλές βυζαντινές τοιχογραφίες. Το τέμπλο είναι ξυλόγλυπτο και χρονολογείται από το 1804. Δεξιά και αριστερά είναι αναρτημένες οι εικόνες του Χριστού Παντοκράτορα και της Παναγίας Οδηγήτριας. Το Καθολικό αποτελεί ξεχωριστό μνημείο Βυζαντινής αγιογραφίας. Στη μονή μόνασε ο πρώτος Πατριάρχης μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης Γεννάδιος Σχολάριος ο οποίος και έμεινε εκεί ως το θάνατο του.
Από το 1986 εγκαταστάθηκε στη μονή γυναικεία αδελφότητα, που σε συνεργασία με την Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Καβάλας έχει αναλάβει το έργο της συντήρησης και αναστήλωσης της μονής.
Το 2010, η μονή χτυπήθηκε από πυρκαγιά που κατέστρεψε πολλούς χώρους της και προκάλεσε σοβαρές ζημιές. Ωστόσο ευαισθητοποίησε τους απανταχού προσκυνητές και φίλους της να συμβάλλουν στην ανοικοδόμησή της.
Το μουσείο πραγματικό κόσμημα όπου φυλάσσονται όλα τα εργαλεία και οι αποθηκευτικοί χώροι για το κρασί το σιτάρι και το λάδι όπως αυτά γίνονταν τα παλιά χρόνια. Μοναχές χαμογελαστές και πρόθυμες να μας εξηγήσουν τα πάντα!
Πολύ όμορφο μοναστήρι, σε πιάνει ρίγος και κατάνυξη στο εσωτερικό, αλλά και ο εξωτερικός χώρος είναι πανέμορφος!