“Προσφορά και Ανταπόδοση”… Μια ανεπανάληπτη βιωματική εμπειρία κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2022-2023!
Χάρη σε ένα πρόγραμμα αλληλεπίδρασης με το γυμνάσιο του Albert-Schweitzer-Gymnasium του Kaiserslautern της Γερμανίας, το Γυμνάσιο Χορτιάτη και όλοι όσοι απαρτίζαμε την ομάδα μας, είχαμε την ευκαιρία να ταξιδέψουμε στη Γερμανία και να φιλοξενηθούμε από την ομάδα των Γερμανών καθώς και να γνωριστούμε με μια ομάδα παιδιών ανάλογη με τη δική μας!

Η συνεργασία στέφθηκε με επιτυχία με την οικονομική υποστήριξη του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας (ΕΓΙΝ), τους οποίους και  ευχαριστούμε θερμά.

Είχαμε έναν κοινό στόχο, το ανέβασμα μιας παράστασης, ενός θεατρικού έργου του Ρενάτο Μόρντο με τίτλο “Χαϊδάρι”. Αυτός ο κοινός σκοπός ήταν που θα ένωνε τις ομάδες μας, την Ελληνική και την Γερμανική αντίστοιχα, για όλο το επόμενο διάστημα έως και το τελικό ανέβασμα της παράστασης, η
οποία θα λάμβανε χώρα στην Ελλάδα στις 10-02-2023.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στην πόλη του Kaiserslautern, η Γερμανική ομάδα σύσσωμη μας φιλοξένησε με εξαιρετικό ζήλο, αναπτύχθηκαν ισχυροί δεσμοί συνεργασίας, άριστη επικοινωνία μεταξύ μαθητών και καθηγητών και των δυο χωρών και φυσικά ιδιαίτερες συμπάθειες! Το πιο σημαντικό από όλα όμως και που αξίζει να αναφερθεί, είναι οι φιλίες που αναπτύχθηκαν μεταξύ των παιδιών που συμμετείχαμε στο πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα που περιλάμβανε ξεναγήσεις σε ιστορικά μνημεία, περιήγηση στις γειτονικές περιοχές του Kaiserslautern και γνωριμία με την γερμανική κουλτούρα. Παρακολούθηση του ημερήσιου σχολικού προγράμματος των Γερμανών, πρόβες για τη θεατρική παράσταση, διαδραστικά παιχνίδια και φυσικά στιγμές ξεγνοιασιάς και διασκέδασης με τους Γερμανούς φίλους μας!


Την τελευταία μέρα της επιστροφής μας στην Ελλάδα κυριαρχούσε ένα βαρύ κλίμα, εκείνο του αποχωρισμού! Ωστόσο αποχαιρετιστήκαμε περιμένοντας να φθάσει η ώρα που η ομάδα των Γερμανών θα μας επισκεπτόταν στην Ελλάδα.


Στις 5-2-2023 τους υποδεχθήκαμε στη χώρα μας και συναισθήματα χαράς μας είχαν κατακλύσει!
Ακολούθησαν αντίστοιχες ξεναγήσεις στην Μαρτυρική περιοχή του Χορτιάτη, στα τοπικά μνημεία, γνωριμία με το φυσικό περιβάλλον και την τοπική παραδοσιακή κουζίνα, εξορμήσεις και στιγμές διασκέδασης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ημερήσια εκδρομή στον ιστορικό τάφο του Φιλίππου Β’ στη Βεργίνα καθώς και στην πόλη της Βέροιας. Και φυσικά  όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό πάντοτε με πολύωρες και κουραστικές πρόβες με τελικό σκοπό την παρουσίαση της θεατρικής παράστασης του έργου του Ρενάτο Μόρντο.


Με επιτυχία ανέβηκε η παράσταση, κατά κοινή ομολογία, μια παράσταση ανοιχτή στο κοινό, στο τέλος της οποίας υπήρξε ανοιχτός διάλογος μεταξύ κοινού και συμμετεχόντων. Σε μια ερώτηση που ακολούθησε, κάποιος έθεσε το εξής ερώτημα και στις δυο ομάδες: “Πώς μπορείτε να συνεννοείστε, αφού εσείς μιλάτε ελληνικά και τα παιδιά από τη Γερμανία γερμανικά”; Η απάντηση για εμάς ήταν πολύ απλή, πέραν του προφανούς ότι όλοι μιλάμε την αγγλική γλώσσα… Επικοινωνούμε με την πανανθρώπινη γλώσσα της καρδιάς, που είναι η μοναδική η οποία ενώνει ουσιαστικά και σε βάθος
τους ανθρώπους, θεμελιώνοντας κάθε μορφή επικοινωνίας!


Όσο για το πώς αποχαιρετιστήκαμε…; Έχουμε στρέψει όλοι το βλέμμα μας, Έλληνες και Γερμανοί, προς το ελληνικό καλοκαίρι, ελπίζοντας να μας ενώσουν σύντομα τα βουνά, η θάλασσα, ο ελληνικός έναστρος ουρανός και ό,τι  άλλο θέλουμε να μοιραστούμε με τους νέους μας φίλους από τη
Γερμανία!

Τα παιδιά που συμμετείχαν στηνανταλλαγή:
Zoi, Benjamin, Lukas, Pia, Heidi,
Janet, Tom, Naemi, Leonie, Moritz, Sara,
Valerie, Emily, Jannis, Χρήστος, Μάριος,
Βασιλική, Εβελίνα, Ελισάβετ, Ελισσώ,
Χαρά, Φωτεινή, Σοφία, Μελίνα, Μαριάννα,
Άννα.

Οι καθηγητές που εργάστηκαν για το σκοπό αυτό: Βερυκούκη Ασπασία, Μανιάτη Νίκη, Σαββίδου Κυριακή, Τοκαλατσίδης Σωτήριος

Το άρθρο είναι της μαθήτριας Άννας Κοντοπούλου

ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ