Mε την οικονομική  υποστήριξη του Ελληνογερμανικού Ίδρυματος Νεολαίας (ΕΓΙΝ) το σχολείο μας πραγματοποίησε επίσκεψη στο γερμανικό σχολείο Albert-Schweitzer-Gymnasium στο Καϊζερσλάουτερν. Μια ανεπανάληπτη βιωματική εμπειρία που ξεκίνησε στις 14-4-24!

Από την πρώτη στιγμή της συνάντησης με την Γερμανική ομάδα αισθανθήκαμε την ζεστή φιλοξενία και φιλία τους!

Ο στόχος μας ήταν η συνεργασία, η προετοιμασία, και η παρουσίαση μουσικοχορευτικής παράστασης εμπνευσμένης από τα ιδεώδη της δημοκρατίας και της ειρήνης. Η επικοινωνία και η συνεργασία μεταξύ μαθητών και καθηγητών και των δύο χωρών ήταν άριστες. Αυτό είχε ως  αποτέλεσμα να απολαύσουμε την κάθε στιγμή της προετοιμασίας μας, και η παρουσίαση της παράστασης –κατά γενική ομολογία, να στεφθεί με επιτυχία!

Το πρόγραμμα  περιλάμβανε ξεναγήσεις σε ιστορικά μνημεία, περιήγηση στις γειτονικές περιοχές του Kaiserslautern και γνωριμία με την γερμανική κουλτούρα.

Επισκεφτήκαμε τo Mainz, πόλη με αυθεντικό χρώμα παράδοσης και με έντονα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά από τον μεσαίωνα και την αναγέννηση. Στρατηγικά τοποθετημένο στη συμβολή των ποταμών Ρήνου και Μάιν, το  Mainz διαθέτει ένα ιστορικό πανεπιστήμιο, όμορφους πεζόδρομους, μία γοητευτική παλιά πόλη. Είναι η πόλη που γεννήθηκε ο εφευρέτης, εκδότης και τυπογράφος Ιωάννης Γουτεμβέργιοςόπου εισήγαγε στην Ευρώπη την μηχανική εκτύπωση με κινητά στοιχεία.

 Αυτή η ζωντανή πόλη είναι άλλωστε η πρωτεύουσα του γερμανικού ομοσπονδιακού κράτους της Ρηνανίας-Παλατινάτου απ’ το 1946.

Ξεναγηθήκαμε στη Χαϊδελβέργη, και περιπλανηθήκαμε στους γοτθικούς δρόμους του ιστορικού κέντρου της πόλης. Φυσικά επισκεφθήκαμε το Κάστρο της Χαϊδελβέργης, σύμβολο της πόλης. Το μουσείο Φαρμακείου έχει πάνω από 20.000 αντικείμενα από την ιστορία της ιατρικής επιστήμης και του φαρμακείου. Η συλλογή του είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο και βρίσκεται μέσα στο κάστρο της Χαϊδελβέργης! Θαυμάσαμε την όμορφη γέφυρα Άλτε Μπρούκε του 18ου αιώνα και απολαύσαμε τα παραδοσιακά σοκολατένια γλυκά της πόλης!

Παρακολουθήσαμε το ημερήσιο σχολικό πρόγραμμα των Γερμανών, με διαδραστικά παιχνίδια και φυσικά υπήρχαν στιγμές ξεγνοιασιάς και διασκέδασης με τους Γερμανούς φίλους μας!

 Είμαστε σίγουροι, ότι αυτή η φανταστική εμπειρία αυτή δεν μας  πρόσφερε μόνο γνώσεις, αλλά μας γέμισε γενικά σαν άτομα! Γυρίσαμε πίσω στη χώρα σας με μια βαλίτσα γεμάτη αναμνήσεις, μνήμες και αυτοπεποίθηση. Όλα αυτά που ζήσαμε θα μας συνοδεύουν σίγουρα για πάντα και θα τα θυμόμαστε με αγάπη και πολλή νοσταλγία! 

Όμως….συνεχίζουμε ,και περιμένουμε με ανυπομονησία τους αγαπημένους μας φίλους την Κυριακή 12-5-24!

Και ευελπιστούμε να φανούμε αντάξιοι του επιπέδου της φιλοξενίας και εμπειριών που ζήσαμε!


Τα παιδιά που συμμετείχαν στην ανταλλαγή: Άννα, Μαρία, Αργυρώ, Φωτεινή,Στράτος, Μάριος, Λυδία, Σταυριάννα, Ελίζα, Άννυ, Αναστασία, Γιάννης, Δημήτρης, Σοφία, Ελεάννα, Ελισάβετ, Δημήτρης.


Οι καθηγητές που εργάστηκαν για το σκοπό αυτό: Γούσιος Γεώργιος, Σαββίδου Κυριακή, Μανιάτη Νίκη, Τοκαλατσίδης Σωτήρης