Για δεύτερη χρονιά, το γερμανικό σχολείο Albert-Schweizer Gymnasium του Kaiserslautern επισκέφθηκε το σχολείο μας για μια εβδομάδα. Εξορμήσεις, δραστηριότητες και χαρά, πλαισίωσαν παλιούς και νέους φίλους. Έλληνες και Γερμανοί γίναμε μια ομάδα επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά την αξία του θεσμού της ανταλλαγής μαθητών, μεταξύ χωρών.
Τους υποδεχτήκαμε στην πόλη μας εγκάρδια, επιδιώκοντας να ανταποδώσουμε την καθολικά θετική ενέργεια, της δικής τους υποδοχής, όταν το σχολείο μας ταξίδεψε στην πανέμορφη πόλη τους!
Η συγκεκριμένη ανταλλαγή είχε ως στόχο την δημιουργία μιας μουσικοχορευτικής παράστασης, δομημένης στα ιδεώδη της δημοκρατίας, της ειρήνης και της αλληλεπίδρασης πολιτισμών, μεταξύ του γερμανικού και του ελληνικού λαού.
Πολύωρες πρόβες γεμάτες ανυπομονησία, δημιουργικότητα, διάλογοι στην αγγλική γλώσσα, τραγούδια όπως “ο Κεμάλ” και το “Griechischer Wein”, δημιούργησαν ένα διασκεδαστικό και αγαπητικό κλίμα μεταξύ ز Ελλήνων και Γερμανών και σε συνδυασμό με τους γερμανικούς και τους παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς δημιουργήθηκαν άπειρες στιγμές ενθουσιασμού στην ομάδα. Οι ήχοι γνώριμοι και μη, οι φωνές των φίλων μας, οι μουσικές και τα γέλια, αντηχούν στα αυτιά μας μέχρι και σήμερα, είναι αποτυπωμένες στην σκέψη και στην καρδιά μας!
Πέραν όμως του στόχου μας, το ανέβασμα της μουσικοχορευτικής παράστασης που κατά κοινή ομολογία είχε μεγάλη επιτυχία, οι Γερμανοί μαθητές μαζί με τους μαθητές του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον Χορτιάτη αλλά και να θαυμάσουν περιοχές όπως τη Βεργίνα, τη Βέροια, τη Νάουσα και φυσικά τη Θεσσαλονίκη!
Τα πολιτιστικά, ιστορικά και εκπαιδευτικά μέρη της ανταλλαγής, είχαν ιδιαίτερη απήχηση ισότιμα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές. Αλλά μεγαλύτερη μνεία αξίζει να γίνει στους δεσμούς φιλίας που αναπτύχθηκαν μεταξύ των μαθητών, οι οποίοι δέθηκαν με ένα δεσμό που ξεπέρασε τα σύνορα της διαφορετικότητας, γεφυρώνοντας και δημιουργώντας δεσμούς ζωής.
Μέσω αυτής της ανταλλαγής έγινε σαφές για ακόμη μια φορά, πως οι άνθρωποι δεν χρειάζονται την ίδια γλώσσα για να επικοινωνήσουν. Τα μόνα αναγκαία συστατικά είναι η πεποίθηση και η ίδια η θέληση για επικοινωνία!
Αυτή η βιωματική εμπειρία θα μείνει βαθιά ριζωμένη στην καρδιά κάθε μαθητή και μαθήτριας που έλαβε μέρος σε αυτή την ανεπανάληπτη και μοναδική διδακτική δραστηριότητα. Η ανταλλαγή αυτή διεύρυνε τους ορίζοντες και την ευρύτερη “οπτική” των μαθητών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.
Φυσικά άξια αναφοράς αποτελεί η καταλυτική συμβολή των αγαπητών μας εκπαιδευτικών στηνλ διοργάνωση και στο συντονισμό του προγράμματος. Είναι σαφές ότι δίχως τη δική τους πολυεπίπεδη παρουσία και στήριξή τους τίποτε δεν θα ήταν το ίδιο! Τους ευχαριστούμε εγκάρδια και ευχόμαστε γεμάτοι ευγνωμοσύνη και επίγνωση, να δοθεί η ευκαιρία και σε άλλους συμμαθητές μας να συμμετέχουν σε ένα τέτοιο διαδραστικό πρόγραμμα!

Άρθρο της μαθήτριας Α. Κοντοπούλου