ΙΟΥΝΙΟΣ 2023

Η πολυπόθητη μέρα για το ταξίδι μας στο Κούλμπαχ έφτασε! Δεκαεφτά Έλληνες μαθητές είχαμε φιλοξενήσει αντίστοιχα μαθητές από το αδελφοποιημένο σχολείο της Γερμανίας. Τώρα θα μας ξεναγούσαν στο δικό τους σχολείο, στον δικό τους τρόπο ζωής. Με ανάμεικτα συναισθήματα συγκεντρωθήκαμε στο αεροδρόμιο, όπου αποχαιρετήσαμε τους αγαπημένους μας.
Η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών πρώτη φορά θα ταξίδευε με το αεροπλάνο…Ο καιρός ήταν υπέροχος, η θέα πάνω από τα σύννεφα μας έκοψε την ανάσα!
Μετά το αεροπλάνο, πήραμε το τρένο για την Νυρεμβέργη. Η Νυρεμβέργη είναι ευρέως γνωστή για τη σύνδεση της με τους Ναζί. Οι Ναζί δικάστηκαν για τα εγκλήματά τους κατά της ανθρωπότητας σε δίκη, που σήμερα είναι γνωστή ως η «Δίκη της Νυρεμβέργης», η οποία έγινε συμβολικά στην ίδια πόλη που αποτέλεσε το κέντρο του Ναζιστικού Κόμματος. Δικαίως κρατάει τα σκήπτρα της καλύτερης παλιάς πόλης της Γερμανίας. Περπατήσαμε στην παλιά πόλη με τα γραφικά σοκάκια και τα μεσαιωνικά κτίρια που είχαν εκθαμβωτική ομορφιά και την ονομάσαμε ονειρεμένη πόλη. Μας άφησαν έκπληκτους οι ναοί, οι μεγάλες πλατείες της παλιάς πόλης αλλά και οι γέφυρες του ποταμού της που μας έδωσαν αξέχαστες ταξιδιωτικές εικόνες.
Αφού τελείωσε η περιήγησή μας στη Νυρεμβέργη, κατευθυνθήκαμε στο Kulmbach. Εκεί, στο σταθμό των τρένων μας περίμεναν τα παιδιά με ανυπομονησία. Επιτέλους, βρεθήκαμε ξανά με τους φίλους μας! Αγκαλιές, φιλιά, συγκίνηση……
Σάββατο 17 Ιουνίου όλα τα παιδιά συναντηθήκαμε στο σχολείο, όπου σημειωτέων ενθουσιαστήκαμε με τους χώρους, τις υποδομές και χωριστήκαμε σε ομάδες για να δουλέψουμε τα 4 προγράμματα:

1. Δημιουργία podcast με γενική θεματολογία
2. Σχεδιασμός 3D αντικειμένων
3. Προβολή της μαρτυρικής τοπικής ιστορίας του Χορτιάτη στους μαθητές του γερμανικού σχολείου
4. Εκτύπωση 3D αντικειμένων

Έπειτα, περπατήσαμε από το σχολείο στο Πλάζενμπουργκ (Plassenburg), το κάστρο του Kulmbach, όπου μάθαμε την ιστορία και την αρχιτεκτονική του. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά κάστρα της Γερμανίας και σύμβολο της πόλης. Αργότερα, πήραμε τον δρόμο της επιστροφής, παρατηρώντας γύρω μας διάφορα αγωνίσματα, τα οποία αποτελούσαν το Spartan Race, αθλητική ετήσια εκδήλωση και συμμετείχαν αθλητές από όλο τον κόσμο.
Τα περισσότερα πρωινά στο σχολείο συνεργαζόμασταν για να φέρουμε εις πέρας τα προγράμματά μας. Στα πλαίσια του προγράμματος, και για την καλύτερη επίτευξη των στόχων μας επισκεφτήκαμε το πανεπιστήμιο του Μπαϊρόιτ. Ένα δυναμικό πανεπιστήμιο πανεπιστημιουπόλεων προσανατολισμένο στην έρευνα. Ιδρύθηκε το 1975 ως ένα από τα πρώτα πανεπιστήμια της Γερμανίας με διεπιστημονική ιδρυτική αποστολή, θεωρείται σήμερα πρωτοπόρος στην πρωτοποριακή έρευνα και διδασκαλία. Πειραματισθήκαμε με τη ψηφιακή σχεδίαση αντικειμένων τριών διαστάσεων. Εντυπωσιακό! Στη συνέχεια ξεναγηθήκαμε στο μουσείο Markgrafliches Opernhaus. Μετά από πολυετείς εργασίες αναπαλαίωσης η μπαρόκ όπερα του Μπαϊρόιτ άνοιξε τις πύλες της στο κοινό. Από το 2012 το αρχιτεκτονικό στολίδι περιλαμβάνεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Μάθαμε κάποιες πληροφορίες για τη ζωή των πλουσίων του 18ου αιώνα και ακούσαμε σπουδαία μουσική από σημαντικούς συνθέτες!!

Η Μπάμπεργκ, (Bamberg) άλλη πανέμορφη πόλη της Γερμανίας που είχαμε την χαρά να επισκεφτούμε. Στέκεται πάνω σε επτά κατάφυτους, πράσινους βαυαρικούς λόφους, με τον ποταμό Ρέγκνιτς να τη διασχίζει απ΄ άκρη σ΄άκρη…Μας εντυπωσίασε με τα πολλά καταστήματα (εκεί ευτυχώς θυμηθήκαμε τους αγαπημένους μας στην Ελλάδα) και την ποικιλία των αρχιτεκτονικών στυλ.
Όμως οι μέρες πέρασαν γρήγορα….Τα προγράμματά μας ολοκληρώθηκαν όλα με μεγάλη επιτυχία!!!
Έγινε η παρουσίαση, απολογισμός σχολιασμός….Κορυφαία και πολύ συγκινητική στιγμή, όταν ο Γιαν ανέφερε επί λέξει ότι «η συμμετοχή του και η συνεργασία του με τα ελληνόπουλα σ΄ αυτό το πρόγραμμα ήταν το καλύτερο που είχε συμβεί στη ζωή του»!!!
Και ήλθε η Πέμπτη…..ημέρα δακρύων και ανείπωτης θλίψης…Αποχαιρετήσαμε τους φίλους μας…Όμως σίγουρα θα κρατήσουμε επαφή….θα τους ξαναδούμε…
Μεγάλη ‘’παρηγοριά’’ κατά την επιστροφή μας η επίσκεψή μας στο διάσημο Deutsches Museum of Science & Technology, το εκπληκτικό Μουσείο Τεχνολογίας του Μονάχου. Πρόκειται για ένα καταπληκτικό μουσείο επιστήμης και τεχνολογίας, το οποίο άνετα θα μπορούσε να θεωρηθεί όχι μόνο ένας σταθμός ενός ταξιδιού, αλλά και ο κύριος προορισμός.
Θα ήταν μεγάλη παράλειψή μας λοιπόν, να μην ευχαριστήσουμε θερμά για την ευκαιρία ζωής που μας δόθηκε, τους καθηγητές μας την κυρία Μανιάτη και τον κύριο Τοκαλατσίδη.
Είμαστε σίγουροι ότι οι γνώσεις και οι εμπειρίες που αποκτήσαμε είναι ανεκτίμητες και μόνο θετικά θα επηρεάσουν τη ζωή μας. Το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται στην υπομονετική και ακούραστη καθοδήγησή τους!!!

ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ
Άγγελος, Αστέρης, Λάζαρος, Μάριος, Χρήστος, Νικολέτα, Νικολίνα, Φωτεινή, Παναγιώτης, Φώτης, Γιάννης, Κατερίνα, Φώτης, Ελεάνα, Ευαγγελία, Μάριος