Το σχολείο μας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε την Τρίτη 3 Μαΐου 2022 μια ενημερωτική δράση με θέμα την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, στα πλαίσια του μαθήματος της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής. Στόχος μας ήταν η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση των μαθητών μας σε βασικούς κανόνες οδικής συμπεριφοράς, καθώς και η διαμόρφωση μιας υπεύθυνης στάσης σε θέματα οδικής ασφάλειας.
Η μαθήτρια του Γ2 Λόγγου Ζωή μας παρουσιάζει τη σχετική εργασία που ανέλαβε στο μάθημα της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής. Την ευχαριστούμε θερμά!

ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ

Στην Ελλάδα, που είναι μία μικρή χώρα, το πρόβλημα των τροχαίων ατυχημάτων είναι πολύ μεγάλο.  Κάθε χρόνο συμβαίνουν στη χώρα μας περίπου 22.000 τροχαία ατυχήματα, που έχουν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 2.000 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 32.000. Δηλαδή, κάθε χρόνο εξαφανίζεται μια ολόκληρη κωμόπολη από τον χάρτη της Ελλάδας. Από το σύνολο των τραυματισμένων οι 4.000 είναι σοβαρά. Από αυτούς το 15% καταλήγει στον θάνατο ενώ πολλοί μένουν ανάπηροι. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο το 2019 έχασαν τη ζωή τους 26.000 άνθρωποι, ενώ  περίπου 450.000 τραυματίστηκαν σοβαρά ή έχουν αναπηρία. Σε όλον τον κόσμο, κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους 1.300.000 άνθρωποι, τραυματίζονται άλλοι 50.000.000 και πολλοί θα συνεχίσουν τη ζωή τους με πολλαπλά προβλήματα.

ΑΙΤΙΑ

Υπεύθυνοι για τα τροχαία ατυχήματα είναι τόσο οι οδηγοί όσο και οι πεζοί.  Αίτια αναφερόμενα σε οδηγούς είναι η υπερβολική ταχύτητα, το αντικανονικό προσπέρασμα, η παραβίαση του σηματοδότη, η χρήση του κινητού την ώρα της οδήγησης και κυρίως η κατανάλωση αλκοόλ. Ένας σημαντικός παράγοντας των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων είναι το ότι οι οδηγοί δε φορούσαν ζώνη ασφαλείας ή κράνος, με τη δικαιολογία πως ο προορισμός τους είναι κοντινός και γνώριμος. Το 80% όμως των ατυχημάτων συμβαίνουν σε ακτίνα 40χλμ από το σπίτι μας. Στατιστικά δείχνουν πως εάν οι Έλληνες οδηγοί φορούσαν ζώνη σε ποσοστό 95%, θα σωζόταν στην Ελλάδα 500 άνθρωποι κάθε χρόνο. Γι’ αυτό φοράμε πάντα ζώνη ασφαλείας ή κράνος ανεξαρτήτως της απόστασης που θα διανύσουμε.

 Αίτια αναφερόμενα σε πεζούς είναι το ότι δεν υπακούν σε σήμα τροχονόμου ή σηματοδότη, δε βαδίζουν στο πεζοδρόμιο ή στις διαβάσεις και διασχίζουν απότομα και απερίσκεπτα τον δρόμο.

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

Τα τροχαία ατυχήματα έχουν σοβαρές συνέπειες τόσο για το άτομο όσο και για την κοινωνία. Οι επιπτώσεις για το άτομο είναι η απώλεια της ίδιας της ζωής, αλλά και ο τραυματισμός που συχνά συνεπάγεται μόνιμη αναπηρία. Επιπλέον, τα τροχαία ατυχήματα μπορεί να προκαλέσουν ψυχικά τραύματα και να επηρεάσουν τις προσωπικές σχέσεις και την επαγγελματική σταδιοδρομία του ανθρώπου. Οι συνέπειες βέβαια έχουν αντίκτυπο και στην οικογένεια του θύματος που αγωνίζεται καθημερινά μαζί του να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και τις βλάβες που έχουν προκληθεί.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ

  • Δεν οδηγούμε ποτέ όταν έχουμε καταναλώσει αλκοόλ.
  • Σεβόμαστε τα όρια ταχύτητας.
  • Κρατάμε τις κανονικές αποστάσεις από τα πορευόμενα αυτοκίνητα.
  • Όταν οδηγούμε, πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι.  Δεν οδηγούμε ποτέ όταν είμαστε κουρασμένοι ή νυσταγμένοι.
  • Φοράμε ζώνη ασφαλείας ή κράνος.  Βάζουμε τα παιδιά στο ειδικό κάθισμα με ζώνη ασφαλείας.
  • Δε μιλάμε ποτέ στο κινητό όταν οδηγούμε.  Ο χρόνος αντίδρασης των οδηγών που μιλούσαν στο κινητό ήταν 50% μεγαλύτερος από αυτούς που δε μιλούσαν.
  • Δεν  χρησιμοποιούμε το κινητό μας ούτε βάζουμε ακουστικά στα αυτιά μας την ώρα που περπατάμε στον δρόμο, καθώς οι δύο βασικότερες αισθήσεις, η όραση και η ακοή, είναι απασχολημένες με κάτι άλλο.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ  ΤΟΥΣ ΠΕΖΟΥΣ

  • Μαθαίνουμε τον Κ.Ο.Κ.
  • Βαδίζουμε πάντα στο πεζοδρόμιο.
  • Διασχίζουμε τον δρόμο κάθετα και ποτέ διαγώνια και χωρίς να τρέχουμε.

ΤΡΙΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Η τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως  Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων. Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε για πρώτη φορά πριν από 27 χρόνια με την ισχυρή υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και των Μελών της Σύμπραξης για την Οδική Ασφάλεια των Ηνωμένων Εθνών (UNRSC) με σκοπό να τιμηθούν τα θύματα των τροχαίων ατυχημάτων αλλά και να συγκινήσει και να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο.

ΖΩΗ ΛΟΓΓΟΥ

ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΤΟΥ Γ2