ΜΙΚΡΟΙ ΞΕΝΑΓΟΙ

  

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ 2024

ΟΙ ΞΕΝΑΓΟΙ ΣΕ ΔΡΑΣΗ …ΣΤΟΝ ΧΟΡΤΙΑΤΗ

Strasbourg April 2024

Presentation Document

The Massacre of Hortiatis – documentary LINK

gymchort@sch.gr

Πριν δέκα περίπου χρόνια ξεκίνησε στο σχολείο μας, τότε 3ο Γυμνάσιο Χορτιάτη,  ένα πολλά υποσχόμενο πολιτιστικό πρόγραμμα με την επωνυμία, «Ξεναγοί του μέλλοντος» και την αρωγή παλαιότερων συναδέλφων, του τότε διευθυντή Εμ. Νειλούδη, της υποδιευθύντριας Λ. Πλακίδου και των καθηγητριών Αθ. Τσαρή και Σ. Σουρμενίδου.

   Σήμερα, μετά από τη δίχρονη και επιβεβλημένη παύση λόγω των μέτρων που επέβαλε η αιφνίδια εμφάνιση της πανδημίας του covid19, το πολιτιστικό πρόγραμμα συνεχίζεται με διαφοροποιημένη επωνυμία, «Μικροί ξεναγοί – Γνωρίζοντας την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μου» και διαφορετική ομάδα συμμετεχόντων εκπαιδευτικών, της νυν διευθύντριας Ασπασίας Βερυκούκη, του υποδιευθυντή Σωτήρη Τοκαλατσίδη και των καθηγητριών Κλεοπάτρας Γιαννοπούλου και Ελένης Χαρατσή. Αφετηρία του προγράμματος και τότε και τώρα η μακραίωνη ιστορία του τόπου μας και τα οι «μαρτυρίες» αυτής, τα μνημεία που για αιώνες πλαισιώνουν την ιστορική περιοχή του Χορτιάτη και του ομώνυμου οικισμού. Λυδία λίθος όμως αυτής της τόσο ξεχωριστής εκπαιδευτικής δράσης αποτέλεσε και αποτελεί η μεγάλη συμμετοχή των παιδιών – μαθητριών και μαθητών του Γυμνασίου Χορτιάτη – τα οποία με πολύ διάθεση, ενδιαφέρον και προσοχή συμμετέχουν στο εν λόγω πρόγραμμα. Σκοπός τους η διάδοση της ιστορίας του τόπου τους και η ανάδειξη των μνημείων αυτού στους επισκέπτες κάθε ηλικίας, πρωτίστως όμως, νεών παιδιών, μαθητριών και μαθητών από άλλα σχολεία της πόλης μας, της Θεσσαλονίκης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Απώτερος στόχος του προγράμματος είναι, καλλιεργώντας από την εφηβική ηλικία την αγάπη και το σεβασμό στην ιστορία και τον πολιτισμό του γενέθλιου τόπου, να δώσει ερεθίσματα σε αυτά τα νέα παιδιά, ώστε μεγαλώνοντας να αξιοποιήσουν στο έπακρο αυτά τα ερεθίσματα προς όφελος δικό τους αλλά και του τόπου τους.

Αφίσα δράσεων 2022 2023

Ακολουθεί ένα μικρό βίντεο ως δείγμα της προετοιμασίας των «Μικρών ξεναγών» οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν τις πρώτες – επίσημες-  ξεναγήσεις τους εντός του Ιανουαρίου του 2023.

https://drive.google.com/file/d/1ibkIz4VVJvQ48eXbA0862gRtQMU36XyZ/view?usp=sharing

Μερικές εικόνες απο τις δράσεις μας.

Σχολικό έτος 2023 – 2024